01 дек.

Ако имате пръстени не са изваждани от доста, то най-вероятно ще забележите, че са загубили блясъка си. Сапун, кремове, мръсотия и прах са най-честите субстанции полепващи по пръстените, които притъпяват блясъка на скъпоценните камъни, среброто и златото.

Всеки квалифициран бижутер може да почисти вашите бижута. Но защо да хабите време и пари, вместо да почистите бижутата си в домашни условия лесно и бързо.

Ето няколко метода, които са изпитани и действат, в случай че решите да почистите сами накитите си.

  • Антоанет Матлинс, създател на няколко популярни скъпоценни и бижута и автор ръководства за купуване, препоръчва почистването на фините бижута да се извършва редовно. Как? Чрез накисване за няколко минути в топла (не гореща) вода с мек почистващ препарат. След това минете бижутата с мека четка за зъби. Изплакнете обилно и подсушете с кърпа, която не пуска власинки.
  • Как да получите блясък обратно в сериозно замърсени рубини, сапфири и диаманти? Отговорът – 1/2 чаша топла вода смесена с 1/2 амоняк. Тази консистенция се ползва за премахване на много засъхнала мръсотия от диаманти и корунд (рубини и сапфири). Важно! Амонякът действа почистващо САМО на изброените 3 камъка!
  • Как да почистим опал? – Благодарение на своята необикновена структура като стъкло и високо съдържание на вода, опалът е предразположен към напукване. Избягвайте излагането бижутата с опал на екстремни температурни промени, сухи условия и продължително потапяне във вода. За да се запази опалът от изсушаване, съхранявайте го в найлонова торбичка с влажен памучен тампон.
  • Ако е необходимо да се почистят много материали за изработка на бижута наведнъж и сте собственик на магазин, но със сигурност ви е необходим уред с ултразвук. Има и такива почистващи препарати с йони, които са безопасни за всички скъпоценни камъни.
  • Тъй като копринените конци на много бижута могат да се прокъсат е добре един път годишно, да се сменят.
  • Да не се допуска върху бижутата да се пръска с парфюм или да се мажете с кремове и лосиони след като сте си ги сложили. Хубаво е първо да попият и тогава. В противен случай, ако примерно имате перли и те влизат често в съприкосновение с кремове и парфюми повърхността им ще ерозира.
  • Какво да правите, когато металните ви бижута губят блясък и цвят? Забърсвайте ги с парче плат сатен. Този плат е особено добро решение за благородните метали. За жалост надрасканото злато или сребро няма да може да се изглади с него, но пък всеки бижутер предлага тази услуга – полиране.
  • Мийте сребърните бижута често в топла вода с мек почистващ препарат и ги подсушавайте веднага, за да се избегне образуването на петна. Бъдете внимателни към среброто, тъй като много лесно то се окислява. Ползвайте кърпа за полиране за сребърните ви бижута – бързо, удобно и работи.

Правилното съхранение закупените от артиста материали за изработка на бижута е от голямо значение. Прекалено дългото държане на някои полускъпоценни камъни в плик може да увреди повърхността им. Същото с голяма сила важи и за металните и кожените верижки.

Повечето материали за изработка на бижута са нежни и затова много от създателите на ръчни произведения горещо препоръчват да си имате работно място със специално отделени места за съхранение.

Така продуктите, направени от правилно опазени материали за изработка на бижута, ще бъдат създадени ще издържат много по-дълго и ще запазят блясъка и красотата си.

Пластмасовите мъниста пък не бива да се излагат прекалено дълго на пряка слънчева светлина, защото има риск да се “изпекат“ и да станат ронливи.

Декември е тук, идва време за подаръци и мигове споделени с приятели, близки и семейството! А какво по-хубаво от ръчно направено бижу? Дайте воля на въображението си, снабдете се с необходимите материали за изработка на бижута и с минимални средства зарадвайте максимално хората, които обичате. Кой каза, че скъпият подарък е най-хубавият?!

Тук на сайта на hobbyever можете да откриете и готови продукти – гривни, амулети, обеци, албуми, картини върху камък, гердани, медальони и още много други, както и много голям асортимент от материали за изработка на бижута.

Следете блога ни, в който ще се опитваме да публикуваме полезни съвети и идеи за изработката на бижута, скрапбук и всичко, свързано с ръчна изработка и поддръжка.

 

*Всички материали за изработка на бижута предлагани от hobbyever.com са с гарантирано качество и достигат до клиента правилно съхранявани и поддържани.

Напиши коментар