28 фев.

Манията по ръчно изработени бижута напоследък е в апогея си. И с право. Всички сме на ясно, че качествената ръчна изработка на различни бижута никога не може да се сравни с набързо изфабрикуваните им събратя.

Защо е така? Освен, че създателя използва собствените си ръце, той влага и част от себе си, от времето си и от любовта си, с която твори да речем едно колие или гривна, а защо не и диадема, и тн.

Често се среща и негодуванието от страна на клиентите, че ръчната изработка била по-скъпа. Това се дължи отново на гореизложените факти. Освен всичко влияние на крайната цена на продукта оказва и факторите –  материали за изработка на бижута.

Решихме да представим 6 факта, които малко хора знаят относно ръчната изработка на бижута.

 

1. Без участието на машини

Тук става дума за това, че в изработката на бижута не се включват машини. Всичките ‘‘моторизирани‘‘ средства, които се ползват от човека, който прави предмета са…неговите две ръце. Всичките материали за изработка на бижута са запоени, рязани, издълбани и оформени, без използването никакви машини за производство. Една машина може да произведе стотици колиета на час, докато един човек може да направи само ограничено количество за същото време.

2. Факторът Време

Стойността на времето е определящ фактор. Както вече споменахме, тъй като не участват машини, за ръчно изработване на бижута се иска доста време, внимание и търпение, както и вяра в това, че произведението ще бъде продадено. Много дизайнери споделят, че често прекарват часове само в проектиране на конструкцията и още доста часове в изработката на даден продукт. Ако говорим за нещо по-голямо и по-сложно, което се прави от различни, многокомпонентни материали за изработка на бижута, времето може да нарасне до седмици.

3. Процесът на създаване

Процесът по създаването на дадено произведение е много важен. Дали например глината е правилно обработена, дали е подбрана правилната тел, все неща, които освен вниманието на дизайнера, се отнасят и към качеството на самите материали за изработка на бижута. Създаването на бижута е и много интимна работа между твореца и идеите му, както и самата реализация. ‘‘За мен е важно да си набавя необходимите материали за изработка на бижута, да ги подредя по големина, после по стъпки на работа, а след това в хода на действие да променям първоначалния си план. Това е креативност‘‘, споделя млад български дизайнер пред Hobbyever.

4. Материалите за изработка на бижута

В почти всички случаи, стойността на материали за изработка на бижута, които участват в ръчната изработка трябва да бъдат с добро качество. Както и преди сме споделяли опит – не е важно да бъдат най-скъпите или най-евтините, необходимо дизайнерът да е разбрал, какви материали за изработка на бижута му трябват, от къде да ги намери и как да ги съчетае.

5. Устойчивост

Колко устойчиво ще бъде произведеното? Доверието в дизайнера рязко спада, ако ръчната изработка издържи по-малко от фабричната. Отново става дума за доброто качество на дадените материали за изработка на бижута.

6. Направени с любов

Ръчно изработените бижута със сигурност трябва да бъдат правени преди всичко с любов. Ако не са – то това си личи или пък няма да изглеждат приятно. Съвета на много от успелите дизайнери е да се подбира и прави всичко с желание – от закупуването на материали за изработка на бижута, през проектирането на крайния продукт до създаването му.

 

 

 

Напиши коментар