30 дек.

Може би сте начинаещ, който се колебае да предприема дръзки решения при изработката на бижута, или може би сте опитен производител, който в момента е в малка творческа криза? И в двата случая, винаги е вдъхновяващо да се помни, че има толкова много причини, за да направите бижута, че и за миг не би трябвало да ви минава през ум да се отказвате.
В живота на всеки творец ( а и на всички ни) има трудни моменти, затрупани сме от различни ангажименти, грижи, притеснения, терзания и надали тогава ни е до това да мислим, какво бижу да направим. При това положение обаче наистина не е хубаво да се отказваме от хобито си, а напротив. Седнете, отпуснете се, вземете някакви материали за изработка на бижута, инструменти, забравете за всичко и дайте път на въображението си.

Представяме ви 10 причини да правите бижута

1. Медитация

Не случайно е казано, че тайната на щастливия и дълъг живот е в това човек да прави нещата, които му харесват. Същото се отнася и за хобито човек да бъде създател на бижута. Просто вземате някакви материали за изработване на бижута, клещи, корда/тел и започвате. Създаването на изделие автоматично намалява нивата на кортизол в организма, а както е известно именно той е отговорника за стреса. А стресът пък е виновникът за много болести. Действието по изработването на бижуто само по себе има медитационен ефект. Ето че не необходимо да ходим задължително на йога, за да освободим от стрес организма.
Следващият път, когато се чувствате претоварени, вземете си нужните материали за изработка на бижута, инструментите и направите нещо. Обзалагаме се, че ще се чувствате много по-добре!

 

2. Евтино е

Материали за изработка на бижута – много. Освен това те са едни от достъпните неща на пазара. Разбира се има и скъпоценни камъни, които струват скъпо, но защо пък те не бъдат заместени с техните по-евтини братя – полускъпоценните камъни, които са също толкова ефектни на външен вид и са достатъчно издръжливи.
Има и клещи за 40 лева, но се намират в магазините и такива между 6 и 10 лева. Създаването на бижута може да бъде както скъпо удоволствие, така и евтино. Всичко зависи от това, какво ще поиска самият творец. Но,няма нищо лошо в евтините материали за бижута. Препоръчително е дори за начинаещите да работят с тях, преди да пристъпят към по-скъпите.

 

3. Ръчно изработени бижута = страхотни подаръци

Кой не обича да получава ръчно изработени подаръци? В зависимост от това, което искате да направите, можете да бъде създаден разкошен подарък за нула време. Или пък за малко повече време. Отново всичко зависи от самия творец и това с какви материали за изработка на бижута разполага в този момент.

 

4. Аксесоари за всеки повод

Какво по-хубаво от това да имате под ръка аксесоар за всеки повод? Отивате на интервю за работа? Или сте на сватба? Може би тази вечер сте на празнична вечеря? Хубавото на това да се занимавате със създаване на бижута е, че имате аксесоар за всичко. И вероятно рядко се повтарят.

 

5. Малко място за съхранение

Мястото за съхранение на различните материали за изработка на бижута и инструментите не е чак толкова голямо пространство, особено ако това е хоби и творецът е начинаещ. Разбира се, ако това се превърне в бизнес ще са нужни повече и материали, и място. Но въпреки всичко, повечето материали за изработка на бижута не изискват кой знае каква специална среда за съхранение, което ги прави издръжливи. Лошото е, ако разсипете малките камъчета или мъниста по земята… , но и това се оправя бързо, бързо…

6. Да чуеш: „Благодаря, че го направи за мен‘‘

Комплиментите за добре свършена работа са най-голямото удоволствие и възнаграждение за всеки човек, особено за този, който твори с ръцете си.
Когато носите ръчно изработени бижута, не се чувствайте срамежливи да казвате на другите от къде сте го взели или пък, ако вие самите сте го направили – не се свенете да си признаете.

 

7. Допълване на доходите

Продажба на бижута може да бъде страничен бизнес, за да допълните доходите си. При добър търговски нюх и умения, това дори може да се превърне във ваша професия. Ако се срамувате да продавате на щанд, насочете се към това да си направите онлайн магазин, където да представят своите произведения. Освен това сайтът е много добро решение, тъй като ще можете да описвате и всички материали за изработван на бижута, използвани в конкретния продукт.

 

8. Създаване на връзки и приятелства

Правенето на бижута е творчески процес, покрай който създателят може да се запознае с много нови хора, които също като него се занимават с това. Могат да обменят много опит и идеи, да създават общи проекти. Завързването на нови бизнес контакти пък може да допълни картинката с печеленето на допълнителни пари. А какво по-добро от съчетаването на полезното с приятното?

 

9. Край на харченето на пари за купуване на бижута

С това хоби няма да имате нужда от дълги и изтощителни разходки по бижутерски магазини, за да търсите подходящия подарък. Край с излишното харчене на тонове пари за бижута. Просто вземате инструментите си, набавяте си нужните материали за изработка на бижута и давате път на въображението си. Правите това, което искате.

 

10. Уникални по рода си неща

Могат да бъдат създадени уникални проекти, които да не са като масовите продукти. Много материали за изработка на бижута позволяват на създателят да направи нещо неповторимо. Можете да си представите вашето перфектно бижу и да го пресъздадете с двете си ръце.

Напиши коментар