14 ное.

Да бъдеш създател на красиви бижута и то ръчно изработени си е направо, както се казва “wow“! Много хора се занимават с изработката им, но по-малко са тези, които наистина имат талант. Но пък, най-важното е, да тази дейност да носи удовлетворение и наслада от крайния вид на продукта, било той гривна, колие, обеци и изобщо всичко, което въображението роди! Преди творецът да седне да създава… трябва да има необходимите инструменти и разбира се, да си е набавил нужните материали за изработка на бижута.

Ако има само едното, то със сигурност краен продукт няма да има.

Ние от hobbyever.com този път решихме да посветим статията на това, как да действат напредналите в занаята, за да си спестят време, пари и нерви. Те съветват и твореца на бижута да има под ръка инструменти като клещи, пили, гумени ъгълчета и места, на които да бъдат подредени всички материали за изработка на бижута.

 

Клещи

Да… въпреки че не сте майстор, който трябва да развие крана на баба му, са ви нужни клещи. Всеки вещ в изработката на бижута е на ясно, че му трябват клещи. Не тези, които са огромни, а възможно най-малкият размер. Все пак ще боравите с нежни материали за изработка на бижута…а не с тръби.

Експерти в изработката на бижута силно препоръчват, ако на клещите има гумени уплътнения да бъдат премахнати. Според тях, така ще имате по-голяма чувствителност и няма да се наложи да правите нещо от начало.

Металът може да бъде малко груб, но това да премахнете гумите ще ви спести време, нерви по счупени материали за изработка на бижута и пари.

Другата нежелана екстра на клещите, които ще служат за изработка на бижута, са пружинките. Хубаво е да ги премахнете някак си, тъй като те значително намаляват чувствителността при работа. Нашият съвет е да бъдете внимателни при отстраняването на пружините, тъй като те са захванати доста здраво. По-добре е, ако сте дама да помолите тази работа да я направи мъж.

 

Пили

Ако ползвате пила, но не за нокти, а от големите метални пили, то е добре да я зачиствате. В този случай, професионалистите препоръчват да бъде натъркана с тебешир. Това предотвратява както от захабяване и замърсяване, така и от ръжда, която пилата може да хване, ако сте пилили метални материали за изработка на бижута.

“Аз използвам пилите по един малко по-различен начин, отколкото  стандартния. По принцип в класическото бижутерство пилата се движи плавно нагоре-надолу. Движението, което правя аз е рязко контролирано нагоре и надолу. Това ми дава възможност да се заглади и направи перфектен квадрат или перпендикуляр от вътрешните стени на отвора. Използвате на пилата, движейки я вертикално също така позволява на окото да види работата по-ясно, защото самото тяло на пилата се пречи на гледката. Разбира се много е важно да имаме под ръка качествени материали за изработка на бижута“, споделя експертът и в областта и блогърът Майкъл Дейвид Стърлин.

 

 Трион

Определено при прочитане на думата ‘‘трион‘‘ съчетанието му с материали  за изработка на  бижута звучи малко…несъвместимо. Но! Той е един от инструментите, който също е необходим за прецизна изработка. Отново уточняваме – малък размер, не голям трион!

Този инструмент не е много характерен атрибут при направата на бижута, но е добре да бъде част от арсенала на всеки създател на ръчно изработени накити. Никога не се знае какво ще роди въображението на твореца. Пък и инвестицията в трионче не е голяма, по-скоро да ви бъде от полза, отколкото да ви навреди. Като допълнително условие, хубаво би било, хората, които изработват бижута на ръка да имат на работното си място гумени ъгълчета.

 

Органайзер за мъниста

Органайзерите за мъниста, кукички, малки метални, пластмасови елементи и въобще всичко, което е дребно и лесно изгубващо се, е желателно да е подредено в такива ‘‘места‘‘. Казваме ‘‘места‘‘, тъй като под органайзер се разбират всички места, на които се обособява място за точно определен артикул. Може дори да си направите сами от стари кутии, като просто ги надпишете. Спестявате пари и главоболия от типа на ‘‘Кое пликче беше?‘‘…

Органайзерите са важна част от арсенала, който побира всички налични материали за изработка на бижута.

Времето е студено, човек прекарва повече часове вътре и е добре да има хоби, което хем да е полезно, хем да носи наслада. Какво по-хубаво от това да прави бижута?

Напиши коментар