15 окт.

Правенето на гривни, гердани, брошки и всичко, което се създава на ръка с мъниста, камъни и различни метални елементи, е нещо, което в последно време се цени много. Смеем да твърдим, че ръчната изработката (или на англ. hand made) е и масово предпочитан метод за изработване на бижута. Предимствата са много, за тях ще говорим по-нататък.

Най-важното нещо в случая, е че при изработката на бижута с материали подбрани индивидуално от всеки се получава нещо ( гривна, гердан и тн.), в което създателят влага и част от себе си. Ние от hobbyever.com знаем колко важно е това човек да подбере правилните материали за изработка за бижута. В настоящата статия ще дадем няколко лесни стъпки за това как да се изработят бижута без значение дали творецът е начинаещ или е съчетал хобито с бизнеса.

 

Намерете какъв тип бижута ви интересуват най-много

Една от най-важните цели е откриването на точното творение, което бихте искали да създадете. Дали ще правите гривна, амулет, гердан и т.н., от мъниста, камъни, метални елементи, или ще съчетаете заедно всичко, това зависи само от личния ви избор.

Може би ви харесва да носите формовани бижута, или предпочитате опростените? Може би искате да работите с кожа, глина или стъкло? Изберете и се съсредоточете върху материалите за изработка на бижута, като знайте, че винаги може да опитате нещо друго по-късно!

Признаваме си – изборът на материали е огромен и това да се подберат точните съчетания понякога е едно от най-трудните начинания! Разнообразието, което hobbyever.com  предлага е повече от голямо, но сайтът ни е създаден умно, така че да предполага какви други материали за изработка на бижута биха потрябвали. Всичко това прави подбора за създаване на бижу много по-лесен и приятен.

 

Научете се на базови умения.

Или ако вече ги имате, пропуснете тази стъпка. В случай, че се колебаете, ето какво съветваме: Научете се как се правят най-простите и в същото време най-важни неща – като, как се затварят и отварят халкички (jump ring) и как се прави проста телена примка от бижутерска тел. Тези базови умения ще са от изключително значение за създаването на здрав продукт. Качеството на материали за изработка на бижута също е важно.

 

Заложете на висококачествените материали за изработка на бижута

При първи опит разбира се, може да вземете подръчни средства като онези забравени в килера клещи и останалия домашен инструментариум. След като отработите движенията е добре да се насочите към това да си набавите подходящи за целта инструменти. Това ще улесни работата ви. Заложете и на висококачесвените материали за изработка на бижута – камъни, корда, тел, мъниста, глина и т.н., особено, ако продуктът ще излезе на пазара. Така ще спечелите много повече доверие сред клиентите си.

 

Научете терминологията

Каква е разликата между и пин глава (head pin) и щифт око (eye pin)? Дали има значение каква е дебелината на бижутерската тел? 1мм, 1,5мм или по-дебела?! Разучете кой размер за какво се използва. В следващите ни статии ще отделим време да разясним и това.  Като цяло – преди да закупите нещо, уверете се, че знаете какво е то.

 

Око да види, ръка да пипне

Проучете това как точно изглежда да речем 4 мм топче или метална халка. От значение е, за да можете без проблем да поръчвате онлайн.

 

Направете си специално работно кътче

Както и останалата работа и в тази се нуждаете от работно кътче. Това ще ви улесни, тъй като няма да е необходимо след поредното направено бижу да си разчиствате. А знаете, че малките елементи много, ама много лесно се губят и създават главоболия като тръгнете да ровите из цялата къща за онази “малка кутийка с мънистата“. Работното ви място освен е пространството, в което сте подредили всичките материали за изработка на бижута.

 

Разглеждайте, мислете и черпете вдъхновение

Тази стъпка е от голяма важност. Без нея креативността на творящия човек би секнала. Разглеждайте различни модели бижута, брошки и всичко от което се интересувате, и творете!

 

Вземете урок

Ако е необходимо вземе някой-друг урок. Винаги е от полза да научите нещо ново, което да влезе в приложение още щом се приберете вкъщи. Много често уроците от по-вещи в занаята ще ви дадат и насоки как да подбирате правилните материали за изработка на бижута.

 

Не се отказвайте

Никога не се обезкуражавайте! Ако сте начинаещи в изработката на бижута, то със сигурност сте имали и провали. Но не бива да спирате. Както навсякъде и тук е необходим труд и упоритост.

 

Експериментирайте

Експериментирайте на воля! Дайте път на въображението си и сътворете бижуто, което искате без значение какви материали за изработка на бижута ще използвате.

Напиши коментар